ADHD og ergonomi

De fleste mennesker arbejder på et kontor. De har et skrivebord – måske er det et hævesænkebord, som de kan indstille i højden. De har også en ergonomisk kontorstol, som også kan indstilles, så den giver god støtte i lænden eller lidt længere oppe på ryggen. Der er naturligvis sørget for god belysning – og hverdagens opgaver løses problemfrit. Vi tænker ikke så meget over det. Vi sætter os til skærmen og får arbejdet gjort.

Skiftende arbejdssteder

Men nogle mennesker arbejder på forskellige kontorer. Det kan fx være konsulenter, der skal hjælpe en virksomhed med en særlig opgave og de er blevet kaldt ind, fordi de har en særlig ekspertise, som virksomheden har brug for. De får anvist et kontor, hvor de kan arbejde fra, så længe de skal være i virksomheden. Det er ikke altid et helt veludstyret kontor. Måske er det slet ikke et kontor. Det kan være et mødelokale, hvor der er sat en gammel kontorstol ind. Virksomhedens medarbejdere ved godt, at konsulenten sidder ubehageligt – og de har derfor stillet en balancestol ind i mødelokalet, så konsulenten kan bruge den, hvis han vil. Og det er en rigtig god idé, fordi en balancestol sørger nemlig for, at konsulenten ikke skal sidde og låse sig selv og sin krop fast i en dårlig kontorstol. Den tvinger, så at sige, ryggens muskulatur til at bevæge sig, så konsulenten kan holde balancen.

Den gode stol

Og konsulenten er taknemlig for den omtanke, som virksomhedens medarbejdere har udvist. Det er nemlig ikke altid, at han eller hun får en god stol at sidde på.
Vippestole vinder mere og mere frem i de danske kontormiljøer, netop fordi de er et supergodt supplement til almindelige kontorstole. Vi ved jo godt, at det er vigtigt, at vi rører os indimellem. Sådan efter en lille times tid foran skærmen bør vi rejse os fra stolen og bevæge os. Ikke kun for at få musklerne til at arbejde lidt – så sandelig også fordi, vi skal hvile øjnene. Det er ikke godt at stirre på en skærm uafbrudt i mange timer hver dag. Men nu er det jo ofte sådan, at vi kommer ind i arbejdet og sidder og koncentrerer os om det. Vi kan ikke lige sådan rejse os fra stolen kl. 8:45 præcist. Vi skal måske have en mail, der er svær at skrive, afsted. Og her er en balancestol altså fantastisk. Den kan faktisk hjælpe til, at en medarbejder bedre kan holde koncentrationen.

Genialt til ADHD

Jo, det er rigtigt: En balancestol kaldes også for en ADHD stol. Undersøgelser har vist, at hvis et barn med ADHD sidder på en balancestol, så har det nemmere ved at kunne koncentrere sig om undervisningen. Der sker nemlig det, at samtidigt med, at hjernen skal sende besked til musklerne om, at de skal arbejde for at holde balancen, så de-aktiveres det center, som giver barnet den urolighed, der ofte plager børn med ADHD. De får dermed nemmere ved at kunne følge undervisningen.

Det er lidt den samme måde en balancestol på kontoret kan fungere på: Den kan simpelthen få din koncentrationsevne op i gear, så du får den mail sendt til tiden.