Tryghed med låsesmeden

Vi har alle behov for tryghed. Det er essentielt for vores liv, at vi føler og trygge. Hvis der sker noget, som gør os utrygge, så kan det give katastrofale konsekvenser for vores hverdag. Hvad, der kan ske, som gør os utrygge, er der mange muligheder for. Men en af de typiske årsager til, at vi er utrygge, er frygten for indbrud i vores bolig. Ja. Indbrud er en grov overtrædelse af privatlivets fred.

Mentalt overgreb

Der er ofre for indbrud, der beskriver, at de føler at de på en måde er blevet mentalt voldtaget. Det er hårde, men ærlige ord. Og det er sande ord. Det er ikke en lille ting at blive bestjålet. Det kan godt være, at genstandene, der blev stjålet, ikke er så essentielle i vores liv – eller så værdifulde. Men følelsen af, at fremmede mennesker har haft adgang til boligen og har beriget sig på din bekostning, bliver ofte til et åbent mentalt sår, som det kan tage meget lang tid at få helet.

Derfor er det vigtigt, at vi sikrer vores bolig imod tyveri. Og ja, mange sætter tyverialarmer op. Det er muligvis en løsning, der medvirker til, at vi føler og lidt tryggere i boligen. Men en tyverialarm kan ikke forhindre et indbrud i boligen! Den kan fortælle om, at der er ubudne gæster. Den kan forskrække tyven. Og det kan i nogle tilfælde føre til at tyven går i panik og flygter, inden røveriet bliver gennemført. I de fleste tilfælde er dette dog ikke tilfældet.

Gode låsesmede sikrer bedst

Hvad kan vi så gøre? Ja, vi kan fx finde en god og billig låsesmed i København, som kan komme og lave et tjek over låsene i dørene til vores bolig. Han vil kunne se, om de nøgler, vi har til boligen, er i overensstemmelse med tidssvarende sikkerhedsnøgler. Han vil også kunne vejlede om, hvordan vi kan sikre boligen bedst muligt imod tyveri. Der kan være tale om, at vi skal have låsene til boligen skiftet ud eller blot omkodet. Han kan også vejlede om særlige låsesystemer, der sikrer dørene, så der skal bruges nøgle til at komme ud af boligen. Dette er en ekstra sikkerhedsforanstaltning. Især hvis der sker et indbrud i boligen er det godt, hvis dørene er udstyret med den slags sikkerhedslåse.

Tyvens veje ud af boligen

Sandsynligheden for at tyven vil forsøge at flygte ud af en af boligens døre er stor. Har han ikke en nøgle, der kan åbne sikkerhedslåsen indefra, så er det umuligt for ham at komme ud. Der skal virkelig bruges vold imod døren, hvis det skal ske hurtigt. Og bliver der brugt vold eller hærværk imod døren, så er der ingen problemer med at dokumentere tyveriet overfor forsikringsselskabet. Det vil simpelthen kunne ses. Så et foto fra din smartphone er tilstrækkeligt.

Det er i øvrigt en god idé at få tjekket låsene jævnligt. Der kommer hele tiden ny teknologi – og nogle forsikringsselskaber forlanger, at du har en speciel lås i din boligs døre. Så hold øje med hvilke sikkerhedslåse og låsesystemer, der kan være gode for netop din bolig.
Du skal nemlig være tryg.