Undgå sportsskader

Som sportsmenneske har du helt sikkert døjet med forskellige sportsskader. Det ville faktisk være meget besynderligt, hvis du ikke har haft bare en enkelt sportsskade. Derfor ved du også godt, hvad det vil sige at skulle væbne sig med tålmodighed, når det handler om at komme sig efter en skade. Der skal bruges lang tid på at gå til fysioterapeut eller at få den nødvendige massage. Og ja, havde du måske også brækket en knogle, så skulle du også vente på, at den helede, inden du kunne komme i gang med genoptræningen.

Kun bøvl

Du kan også godt huske, at sportsskaden forsinkede dig i at nå dine mål som sportsmenneske. Du havde måske sat ambitionerne op og ville have deltaget i et stævne eller et event. Det mål måtte du udsætte på grund af sportsskaden. Det tager nemlig ret lang tid at komme tilbage til det niveau, som man var på, når man får en sportsskade.

Kort sagt: At håndtere sportsskader er hamrende irriterende. Det tager tid at komme sig over dem. Det er frustrerende ikke at kunne udøve sin sport i meget lang tid. Og ja, du har sikkert oplevet, at du har tabt tålmodigheden, og er begyndt at træne igen – for tidligt.

Gammel skade

Hermed dukkede den gamle sportsskade op igen. Og du måtte måske træde endnu et skridt tilbage med træningen, men ´s du gjorde dit bedste for at rette op på skaden med massagepistoler og meget andet.

Vi skal undgå sportsskader. Det er vi 100% enige i. Kan vi undgå dem? Det er nok ikke helt sikkert, at vi totalt kan undgå at få sportsskader i løbet af vores karriere som sportsfolk. Uheld sker. Vi kan ikke gardere os imod det uforudsete. Men vi kan prøve at forebygge sportsskader ved, ikke at overtræne eller at være dumdristige. Vi skal derfor hellere lytte til vores træner, når vi får at vide, at vi ikke skal træne hårdt i de kommende dage. Din træner ved nemlig også noget om sportsskader – og han eller hun ved især også noget om, hvordan vores krop reagerer på hård træning.

Og når din træner fortæller dig, at du ikke må gøre det ene eller det andet, fordi det kan gøre skade, så hør efter. Det betyder jo ikke, at du ikke kan træne. Du skal bare undgå at udføre de øvelser, som træneren har sagt, er forbudt i de kommende dage. Det er jo ikke, fordi træneren vil forsinke dig i at nå dit mål. Tværtimod. Du får et forbud, fordi træneren vil passe på dig, så I sammen kan fejre en sejr. Han eller hun gør det også for at beskytte dig og din krop imod sportsskader og de frustrationer, som en sportsskade kan medføre.

Lyt til de gode råd

Så, ja, selvom du føler, at du sagtens kan klare mere, end du får at vide, at du skal gøre, så hør efter. Og lad være med at træne i det skjulte. Det kan føre til overtræning, som kan være ødelæggende. Og det er slet ikke usandsynligt, at din træner vil kunne se, at du måske ikke lyttede. Overtræning ender nemlig som regel i dårligere præstationer.