Tid for en varmepumpe

Alle taler om, at vi skal beskytte miljøet. Klimaforandringerne har allerede vist sig. I nogle lande har der været kæmpebrande i andre, har der været frygtelige oversvømmelser.
Her i landet har vi oplevet meget varme og solrige somre i de sidste par år. Vi har også oplevet meget voldsomme storme, og regnskyl. For nogle mennesker har det betydet oversvømmede kældre, for andre har det haft betydning for deres muligheder for at komme ud. For meget varme kan være farligt. Især hvis man har åndedrætsbesvær eller problemer med hjertet. Jo, der er god grund til, at vi gør noget for at begrænse klimaændringerne, og at temperaturen generelt stiger.
Det er noget, vi taler meget om herhjemme. Vores børn er meget bevidste om, at de skal genbruge mest muligt, at vi skal sortere vores affald, og at vi skal spare på energien.

Varmepumpe

En dag kom min ældste datter hjem og spurgte os om, hvorfor vi ikke har en varmepumpe. Hun går i 8. klasse, og de havde haft fysik den dag. De havde talt om energi og varmepumper. Læreren havde spurgt eleverne, om de havde varmepumper derhjemme. De havde talt om, hvordan de fungerer, og hvad det egentlig er, de kan. Hun havde lært om fordampere, kompressorer, kondensatorer og ekspansionsventiler. Hun var meget opslugt af den nye viden, hun havde fået.

Og som hun forklarede os: ”Så kan vi ikke kun være med til at beskytte miljøet. Vi kan også spare en masse penge, hvis vi får en varmepumpe.”

Ja, det har vi godt nok hørt, at man kan, men vi har bare ikke fået taget os sammen til at kigge på mulighederne for at få en varmepumpe. Vi har også en økonomi, som ikke sætter os i stand til at bruge en frygtelig masse penge på varmepumpeinstallation lige nu. Vi talte, om det ved middagsbordet. Måske skulle vi lede efter en billig varmepumpe, som vi kan betale. Måske kan man få en ordning med noget finansiering.

Vi gjorde det!

Efter oprydningen efter middagsmaden satte vi os derfor alle sammen og ledte efter billige varmepumper. Efter ganske kort tid var jeg blevet totalt forvirret. ”Hvad er forskellen på en luft-luft og en luft-vand varmepumpe (Kilde:Bedste-varmepumpe.dk)?” Min datter forklarede mig, at den ene kun sørger for, at der kommer varme i huset. Den anden kan også lave varmt vand. Det vil også mindske elregningen, fik jeg at vide. Aha. Der kan man se. Det vil klart være bedst at få en luft-vand varmepumpe, forklarede min pige mig.” Men hvor skal den stå?”

Det kunne hun ikke sådan lige forklare mig. Men jeg fik da at vide, at man kan få eksperter til at komme og besøge sig, og de kan rådgive om, hvor en varmepumpe skal stå eller hænge.

Ja, min pige, det har jeg læst, at man kan. Det er måske det bedste, at vi får en varmepumpeekspert herud, som kan give os nogle gode råd. Måske kan han eller hun også forklare noget om, hvad det vil koste os.

Min mand og jeg beslutter, at vi ringer til en installatør i næste uge for at høre om mulighederne, der findes. Vi har læst, at man kan få afdrag, og hvis man kan få en ordning med at betale den over nogle år, så vil vi da gerne sige ja tak til en varmepumpe.

Og forresten så er alternativet til en luft til vand varmepumpe altså jordvarme, som du kan læse meget mere om på Jordvarmeanlæg.dk.