Sådan vasker du hår

Ja, du læste rigtigt. Dette er en guide til hvordan du burde vaske dit hår. Og nu tænker du sikkert: Jeg ved da godt hvordan man vasker hår. Men der må du altså tro om. For alt for mange mennesker vasker deres håret forkert og ender med at volde håret mere skade end gavn. Så læs med her, hvis du godt kunne tænke dig lidt tips og tricks til hvordan du i virkeligheden burde gribe din hårvask an.

Vælg den rigtige shampoo

Der er rigtig mange mennesker, der lægger stor energi i at vælge stylingprodukter, men minimal energi i at vælge den helt rigtige shampoo. Men faktum er, at du bruger din shampoo flere gange ugentlig og det faktisk er et af de hårprodukter som vi anvender allermest. Derfor skal der naturligvis også vælges med omhu, når du står foran talrige forskellige shampooen, fra et væld af forskellige brands.

Så hvad skal du være opmærksom på og hvad skal du gå efter? Først og fremmest skal du afgøre hvad der er vigtigst for dit hår. Har du fx farvet hår, bør du altid gå efter en shampoo, som er udviklet målrettet til farvede lokker. Hvis ikke du gør dette risikerer du at anvende en shampoo, som påvirker din hårfarve og i værste fald får den til at falme hurtigere end ellers. Ergo, hvis du har farvet hår skal du vælge en plejende og farvebeskyttende shampoo til din hårvask.

Har du derimod ikke farvet hår, så er det andre egenskaber du skal lede efter, når du vælger din næste shampoo. Har du fx blondt hår, kan du med fordel vælge en silver shampoo, hvis du ønsker at undgå gullige undertoner i dine blonde lokker. Har du slidt og tørt hår, bør du vælge en reparerende og fugtgivende shampoo. Har du tyndt hår skal du lede efter en volumengivende shampoo, der ikke tynger, og døjer du med hårtab, bør du gå efter en stimulerende shampoo, der plejer hovedbunden. Så tag et kig på de mange forskellige shampooer og skynd dig at vælge en, der rent faktisk matcher dit hår.

Vær nænsom når du vasker hår

Mange af os elsker at rode rundt i håret, når vi vasker hår, indtil det skummer ualmindeligt meget. Men er du vild med skum, så lav et skumbad! Dit hår har nemlig ikke godt af at blive rodet, krammet og skummet op under hårvasket. Når håret er vådt er det nemlig mere udsat og knækker nemmere end ellers. Og ved at rode rundt i håret risikerer du at bøje og knække hårstrå under processen. Så undgå at være hårdhændet – dette er helt centralt, særligt hvis du har fint og skrøbeligt hår.

Til gengæld må du gerne give dig selv en god omgang hovedbundsmassage under hårvasken. Dette er typisk bedst med balsam i håret, da fingrene nemmere glider skånsomt gennem håret uden at rive i hårstråene. Hovedbundsmassagen er først og fremmest behagelig, men som bonus sætter den også gang i blodcirkulationen i hovedbunden. Dette er godt for hårsækkene, da det fremmer tilførslen af næringsstoffer. Vil du gerne hurtigt i gang med dine nye gode hårvaske vaner, så sus ind på Luxplus og find både din nye shampoo og balsam.

Lad være med at vaske hår for ofte

Vasker du håret hver eneste dag, så begår du en fatal fejl. Dette gør sig også gældende, hvis du vasker håret hver anden dag. De fleste af os vasker håret ofte og for at undgå at gå rundt med fedtet hår, så vasker vi sågar hellere håret en gang for meget end en gang for lidt. Men når man vasker håret med shampoo, så virker det udtørrende på både hår og hovedbund, og dette uanset hvilket shampoo du anvender. Shampooen er en slags sæbe, der fjerner olierne fra hovedbunden og håret, og dermed får det til at fremstå renere og mindre fedtet. Men olien er der af en grund – de beskytter nemlig hovedbunden. Jo hyppigere du vasker håret, desto mere olie vil din hovedbund producere, for at beskytte sig selv. Derfor anbefaler vi at du holder hårvaskene på et minimum, helst blot en enkelt gang om ugen, men hvis dette er urealistisk, så stræb efter to. Du kan sagtens vaske håret med varmt vand alle ugens dagens, så længe du undgår shampoo. Og så se at få fyldt lageret op med tørshampoo – for det får du brug for.