Digitaltryk er vejen frem i dag

Jeg er gammel nok til at huske, da de første maskiner til digital tryk kom frem – og også gammel nok til at huske, hvor ringe de egentlig var. Det har godt nok ændret sig, og i dag er det kun vi, der er fagfolk på området, der kan se forskellen på digitaltryk og offset tryk. Og nogle gange kan det faktisk knibe at se med det blotte øje. Det er først, når vi får en trådtæller på, vi kan se rasteriseringen eller manglen på samme.

Hvad er fidusen i digital tryk?

Det kan fylde en hel bog at beskrive dette emne, så vi er nødt til at være populær-mekaniske her. Start med at tage et kig på en hjemmeside for et digitaltryk trykkeri. Er du tilbage igen?

Med offset tryk skal der først fremstilles et såkaldt rippet job af den fil, der leveres fra reklamebureauet. Dette rippede job bliver så brugt til at fremstille trykplader, der er de plader, der overfører hver af de fire farver til den færdige tryksag i selve trykmaskinen.

Det koster naturligvis penge at fremstille disse plader, og der er fejlpotentiale i dem – både i selve pladerne og i pasningen mellem de fire farver i selve trykprocessen.

I digitaltryk derimod skal der ikke fremstilles plader. Filen med det færdige job skal stadig rippes, men derfra er det direkte ned på papiret via digital tryk. Du kan sige, det er en slags ekstremt avanceret farveprint.

Det er klart, at det er billigt at producere især mindre oplag, da der ikke skal fremstilles trykplader, som efterfølgende skal finjusteres på plads i en trykkerimaskine. Men det er også en enorm tidsbesparelse, og det gør, at digitaltryk er helt genialt til hasteopgaver, til individualisering og til især mindre oplag – typisk under 1.000 eksemplarer.

Du må ikke forveksle digital print / tryk med det, mange kan lave på deres farvekopimaskine der også er printer. Vi er mange klasser over i kvalitet.