Kulden kræver billigt brænde

Det er koldt derude – det må vi jo bare konstatere. Og faktisk er vinterkulden en hård belastning for meget andet end lige de dyr, der må leve udenfor. Varmeregningen lider alvorligt under de lave kuldegrader, og det betyder, at vi danskere må være kreative i jagten på billigt og tørt brænde.

Netop det med brænde til de mange danske brændeovne (og træfyr) er en evig kilde til diskussioner blandt villavejenes fædre om, hvad der er bedst at putte i brændeovnen. Er det bøgetræ, egetræ eller måske de smarte og nemme briketter?

Lad os bare slå fast, at det med at fyre med træ er noget der giver varmen mere end én gang, hvis man da ikke hører til den magelige type der køber færdigt kløvet brænde i pallebure. Først skal brændes kløves, og det er i sig selv hårdt arbejde. Derefter skal det stables på den rigtige måde, så man er sikker på, at brændet er tørt og med maksimal fyringsværdi, når sæsonen starter. Dernæst skal det transporteres ind i stuen, hvor der som regel følger godt med skidt og insekter med samtidig.

Måske er du ved at have luret, at jeg er en varm fortaler for træbriketter, der leveres på paller, er rene, tørre og nemme at håndtere? Dem har jeg altid været en varm fortaler for, og det bliver jeg ved med at være, Og faktisk er de slet ikke så dyre, som mange går og tror. Og da slet ikke, hvis din egen tid også er noget værd. Og hvis tid er ikke det?