Bella Musica Italia

Da jeg for nogle uger siden holdt en ferie i Italien, som i mange år har været mit foretrukne feriemål, havde jeg denne gang valgt at bo nogle dage i Firenze, som er en dejlig by, som jeg dog kun har besøgt et par gange tidligere. Men denne gang fik mit besøg i byen en ekstra dimension, som jeg nok sent vil glemme.

Ved en tilfældighed faldt jeg på en fortovscafe i snak med en godt og vel midaldrende mand, der var helt hvidhåret og havde et flot og lige så hvidt overskæg. Han sagde et eller andet til mig på italiensk, og selv om jeg godt kan klare mig på italiensk for eksempel i restauranter og butikker, så er det altså ikke alt, jeg forstår på det sprog.

Det viste sig, at manden også kunne engelsk, så vi havde mulighed for at sludre sammen over hver vores lille kop espresso. Det viste sig, at han havde kontaktet mig for at gøre opmærksom på, at den store bas, som en mand netop havde båret ud i en bil, faktisk var bygget af min nye bekendt.

Han fortalte, at han var instrumentbygger og havde sit værksted ikke ret langt fra den cafe, hvor vi sad, og da vi nu var faldet i snak, og jeg havde fortalt, at jeg holdt ferie i Firenze, var han så venlig at invitere mig med hen på sit værksted. Det tog jeg imod med tak, for jeg havde god tid og havde aldrig tidligere set en instrumentbyggers værksted.

Og jeg skal love for, at det blev et spændende og på mange måder overraskende besøg, for jeg havde nok ventet mig at se violiner og andre traditionelle musikinstrumenter i hans værksted. Dem var der også nogle få af, men størstedelen af de ting, han arbejdere på, var moderne instrumenter, der mest af alt så ud, som om de var beregnet på rockmusikere.

Han fortalte mig, at han oprindeligt var uddannet til at bygge traditionelle instrumenter i træ, men han havde konstateret, at der var mere omsætning i moderne musikinstrumenter. Han viste mig en elektrisk guitar, som han lige var blevet færdig med at bygge, og han sluttede den til et forstærkeranlæg for at demonstrere klangen for mig.

Og her kom den største overraskelse, for det var et kendt rocknummer, der kom ud af den store professionel højtaler, der var sluttet til forstærkeranlægget, og jeg må sige, at manden spillede virkelig godt, men hans fremtoning signalerede altså alt muligt andet end rockmusik, så jeg må tilstå, at jeg blev en smule mundlam.

Men samtidig beundrede jeg den ældre herre for at være så meget med på noderne. Jeg fik øje på en tingest på gulvet, som jeg ikke anede, hvad var, men da jeg spurgte manden, fortalte han bare henkastet, at det var en røgmaskine, som han skulle have beklædt med en bestemt træsort, fordi det rockorkester, der brugte røgmaskinen, ville have den til at ligne de store højtalere, som de også har stående på scenen, når de optræder.