Tectyl på Fyn

Hvorfor er der så mange mænd, der til hverdag er søde, og som ofte tager kvindernes side, når vi snakker om ligestilling – for så at vise, hvad de virkeligt tænker om kvinder, når de (mændene altså) sidder bag rattet? Det virker lidt hyklerisk på mig.

I taxaen

Jeg sad engang i en taxa på vej fra en lufthavn ind til et hotel. Jeg skulle til forretningsmøde. Da jeg taler sproget i landet, så spurgte chaufføren venligt om, hvor jeg kom fra, og hvad jeg skulle lave i byen. Jeg fortalte ham, at jeg kommer fra Fyn, og at jeg skulle til forretningsmøde. Han var lidt benovet. Han tænkte sig om og spurgte så, om det er almindeligt, at kvinder skal til forretningsmøder. Jeg svarede, at det er det ikke – i hvert fald ikke i min branche. Vi talte derefter om ligestilling og om kvinders vilkår. Hyggelig fyr, som fortalte – med stolthed i stemmen – om, hvordan han forsøger at opmuntre sin kæreste til at komme videre i sin egen karriere.

Hård opbremsning

Lige pludseligt bremsede han hårdt op. Han bandede højt, og naturligvis fløj sætningen bare ud af munden på, ham ”Kvinder, der kører biler – helt forkert”. Jeg kiggede på ham. Jeg kunne se, han var arrig. Jeg kunne se, at han var forskrækket. Jeg var også forskrækket – men mest over hans udsagn. Det var nemlig ikke en kvinde, der kørte bilen foran. Det var bare en langhåret, blond mand. Jeg sagde ikke noget, men overvejede at fortælle ham, at vi kvinder er altså gode chauffører. Og nogle af os ved meget mere om biler, end de fleste mænd gør. Fx mig selv. Som bilforhandler har jeg ret stor erfaring med biler. Jeg ved alt om dem, jeg forhandler. Og jeg ved lige præcist, hvor jeg skal sende en kunde hen, hvis han eller hun har brug for et eller andet til den bil, han har købt hos mig.

I Odense er det Tectyl

Der er ikke nogen grund til, at de skal sidde og lede efter fx Tectyl i Odense på nettet, når de har brug for en undervognsbehandling. Jeg har allerede givet dem oplysningerne om, hvor det bedste servicecenter ligger. Og mine kunder er trofaste. Flere af dem kommer tilbage til mig, hver gang de vil skifte deres bil ud. Så ja, jeg ved alt om bilerne, jeg sælger.
Faktisk blev jeg lidt forundret over taxachaufførens umiddelbare antagelse om, at det var en kvinde, der kørte bilen foran. Har han ikke før set, at mænd kan have langt hår? At det så er en blond hårpragt, han er udstyret med, kan man måske godt kommentere på. Men det her med, at blondt og langt hår er det samme som en kvinde, der ikke kan køre bil. Den går altså ikke.

Jeg sagde ikke noget

Jeg valgte ikke at kommentere på chaufførens udtalelser. Men jeg har den på min liste over lignende udtalelser. Når jeg går på pension om en del år, så vil jeg skrive en bog om, hvad mandlige chauffører kan finde på at sige om kvinder, der kører biler. Det bliver en bestseller.